3. Ljetna biciklijada 2022

2. juli 2022.

Trg Alije Izetbegovića
Bosanska Krupa

Okupljanje i registracija:

od 8:00 do 9:50 sati

Start:

10:00 sati

Cilj:

15:00 sati u Malim Adama

Galerija slika

3. Ljetna biciklijada 2022

3. po redu “Ljetna biciklikada 2022” je rekreativna biciklijada koja ima za cilj druženje biciklista, poticanje na aktivnost i boravak u prirodi, ali i promociju turističke ponude grada Bosanska Krupa.

Ljetna biciklijada obuhvata rutu Bosanska Krupa – Vranjska – Čardak – Gornja Suvaja – Donja Suvaja – povratak je “starom Radićkom cestom”, a sam cilj su Male Ade u Bosanskoj Krupi. Dužina rute je 37 km, a ista se jednim dijelom vozi regionalnom cestom, dok većinski dio rute prolazi šumskim putevima planine Grmeč.

Biciklijadu organizuje Klub ekstremnih sportova “URBAN-X” uz podršku grada Bosanska Krupa, ali i  Sportskog saveza grada Bosanska Krupa. Za sve učesnike manifestacije tokom pauze za odmor u toku biciklijade obezbijeđeno je osvježenje (piće i voće), a na krajnjem odredištu na Malim adama u Bosanskoj  Krupi hrana i piće, ali i bogat kulturno-umjetnički program.

 

outdooractive OpenStreet Map

Razdaljina
35,1 km

Trajanje
3:21 sati

Uspon
441 m

Spuštanje
441 m

Klub ekstremnih sportova URBAN X Bosanska Krupa, osnovan je 2. 10. 2009. godine sa svrhom okupljanja entuzijasta i zaljubljenika u brdski biciklizam sa ciljem unapređenja manje zastupljenih sportova, a naročito brdskog biciklizma na području naše općine.

Klub je pokrenulo nekoliko zaljubljenika u ovaj sport koji svoja iskustva žele podijeltiti sa drugim ljudima koji žele doživjeti pustolovinu, vole zdrav život i udaljavanje od svakodnevnih poslova i stresnih situacija i prepuštanje priprodi i svemu onom što nam nudi. Okruženje naše općine nesicrpan je izvor za uživanje i vožnju brdskog biciklizma. Atraktivne šumske staze i ceste prilagođeni su svim uzrastima i mogućnostima, od rekreativnih pa do profesionalnih sportaša.

Uz precizne karte, pisane upute, označene biciklističke staze i savjete naših vodiča moći ćete  sami odabrati Vašu pustolovinu i kročiti u labirint prekrasnih šumovitih staza tijekom proljeća, ljeta i jeseni.

Naše najčešće destinacije su predjeli planine Grmeč, koja je u velikom dijelu ispresjecana sa šumskim stazama, dužim ili kračim usponima ali i nagibima za najhrabrije spustaše. Guste šume, proplanci, doline i uzvisine su raj za prave ljubitelje brskog biciklizma, željne dobre pustolovine.

Popularne biciklističko-turističke rute

Odabrali smo nekoliko biciklističkih ruta, za koje smatramo da mogu u potpunosti predstaviti prirodna bogatstva i još uvijek sačuvanu prirodu naše općine.