[nk_awb awb_type="image" awb_stretch="true" awb_color="rgba(0,0,0,0.4)" awb_image="1052" awb_image_size="full" awb_image_background_size="cover" awb_image_background_position="50% 50%" awb_parallax="scale-opacity" awb_parallax_speed="0.5" awb_styles=" padding-top: 10vw; padding-bottom: 10vw;"]

 

Grad

Bosanska Krupa

[/nk_awb]

Grad na dvije rijeke

Bosanska Krupa je smještena u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. U središtu grada nalazi se Stari grad Pset, tvrđava izgrađena u XIII stoljeću koja je tokom burnih krajiških ratova stalno mijenjala  svoje vladare.

Površina grada iznosi 566 km² i broji oko 25.545 stanovnika. Jezgro grada Bosanska Krupa broji oko 10.000 stanovnika.

Graniči s općinom Dvor u Republici Hrvatskoj, te općinama Krupa na Uni, Sanski Most, Bosanski Petrovac, Bihać, Cazin i Bužim u Bosni i Hercegovini. Okružena je s juga planinom Grmeč, a s druge strane  relativno niskim pobrđem i površinama visokim 200-300 m.

Sredinom grada kroz kotlinu teče rijeka Una pravcem JZ-SI, a s juga Krušnica, njena desna pritoka duga 6 km. Ona u luku obilazi brdo Hum i ulijeva se u Unu na sjevernoj strani grada. Zanimljivo je konstatovati da se rukavac zvani Unadžik u gradu spaja s Krušnicom i tako na SRC Ada tvori veliko riječno ostrvo. Krušnica se ulijeva u Unu pola kilometra nizvodno.

U astronomsko-geografskom položaju  Bosanska Krupa se nalazi na 44° 53' 6'' s.g.š i 16° 9' 31'' i.g.d., te na 177 m nadmorske visine. Saobraćajni položaj Bosanske Krupe je vrlo povoljan u odnosu na okolne regije i njihova središta. Unska željeznica i  cesta omogućuju brže i jednostavne veze s primorskim i panonskim krajevima. Bosanska Krupa je udaljena od Bihaća i Bosanskog Novog (Novi Grad) po 34 km, od Banja Luke 122, od Zagreba 148, a od Splita 250 km. Ceste  sporednog značenja ukrštaju se u krupskoj kotlini s glavnom cestom i prugom duž Une i povezuju Bosansku Krupu sa Sanskim Mostom, Bosanskim Petrovcem i Cazinom.

Šume zahvataju najveći dio Krupskog područja i uglavnom su listopadne. Veći dio šumskih površina čine srednje i niske šume, a ima i šikara. Na području planine Grmeč i njenim padinama nalazi se četinarska  vegetacija sa smrčom i jelom. Vegetacija počinje u aprilu, a prestaje u oktobru. Temperature iznad 10°C javljaju se u svih 200 dana vegetacionog perioda što je sasvim dovoljno za razvitak svih vrsta šumskog  drveća i ostale vegetacije. Šumska prostranstva daju vrlo povoljne uslove za staništa mnogobrojnih životinja.

Susreću se vrste divljači poput zečeva, lisica, kuna, vjeverica, divljih svinja, srndaća itd., ali i  mnogobrojna pernasta divljač kao što su fazani, orlovi, divlje patke, rode, laste, vrane, svrake itd. Rijeke Una i Krušnica su veoma bogate svim vrstama riba: mladicom, pastrmkom, štukom, škobaljom ili lipljenom.  Ovakva zastupljenost mnogobrojnih vrsta, veličina šumskog prostora i prisustvo rijeka, pružaju velike mogućnosti razvoja lovnog i ribolovnog turizma.

Dragulj ovog područja je kristalno čista rijeka  Una. Njena ostrva su idealna za kampiranje i logorovanje. U rijeci Uni, prema podacima ovdašnjih ribolovnih društava živi 28 različitih vrsta riba koje znaju doseći i preko 30 kilograma težine.